Slynger

Slynger er helt igennem fantastiske! Selvom jeg selv stadig er nybegynder, synes jeg slynger er så gode for mig og mine børn, at jeg prøver at sprede det gode budskab til så mange som muligt. Jeg ville selv ønske nogen havde introduceret mig for slynger da Bertram var et lille bitte kolik ramt barn, og gerne skulle hoppes i søvn klistret til fars eller mors favn. Vi prøvede en af de der skrækkelige ala babybjørn seler, men da de hverken er gode for forældre eller baby stoppede det hurtigt.

Til Falke har jeg brugt strækvikle, mei tai, fastvikle og ringslynge, den næste jeg skal prøve bliver helt klart en vikletai. 

Slyngeverdnen kan godt være en jungle, så jeg har prøvet at stille det lidt simpelt op, og selvfølgelig må der stilles spørgsmål :)

Generelt om Slynger:

Hvorfor: Først og fremmest styrker slynger kontakten til dig og dit barn, i er tæt sammen og derfor føler barnets sig tryg.  Babyer der bæres græder halvt så meget som andre babyer, det betyder mindre stress for baby (og forældre!), og dermed mere tid til indlæring. Mor og far lærer også hurtigere at tolke babyens signaler når de har den tæt på sig, og slynger kan også give urolige babyer mere søvn. Slynger forebygger også fladt baghoved og barnet træner den vestibulæresans (balancen). Små nyfødte får også stimuleret deres vejrtrækning, fordøjelse og hjertefrekvens, der alle er umodne systemer hos en nyfødt, derfor er en strækvikle også rigtig god for præmature børn.

Udover alle disse fordele (der er mange flere!), er der også en rigtig vigtig fordel 
- det er bare  skide praktisk!

  • Du kan være tæt på dit barn, uden at du behøver at opgive en aktiv hverdag. 
  • Du kan nemt og diskret amme i slyngen, hvilket er særlig smart, når du er "på farten" med barnet.
  • Du kan nemt have barnet med, også steder hvor det er svært at komme frem med barne eller klapvogn.
  • Du får hænderne fri til, blandt andet at tage dig af ældre søskende.
  • Du kan have den lille i slyngen mens du henter den store i børnehave hvor der skal findes sko, jakke, madkasse osv. og tit må man ikke tage en vogn med ind.
og mange andre ting....          


Fx sidde på ryggen af far i Mei Tai, mens han laver aftensmad - og så kan man jo komme til at falde i søvn når man sidder så godt.




Hvornår:Du må slynge ALT det du vil med baby fra dag 1 – bare baby er støttet helt ud i knæhasen og knæ er højere end rumpen. Når du har din baby i en strækvikle fra nyfødt, viser undersøgelser på for tidligt fødte at babys blod bliver bedre iltet og vejrtrækningen er mere stabil end hvis din baby ligger fladt i en seng. Derudover findes også slyngevugger – den bedste start på en god nattesøvn din baby kan få og supergod til kolikramte.
Under de forskellige slynger har jeg angivet en ca. alder.


Forskellige Slynger:

Strækvikle: Strækvikler er geniale til nyfødte børn og op til baby vejer omkring 10 kg. Barnet kan sagtens være i viklen, men da der er stræk i stoffet vil viklen strække sig for meget når baby vejer 9-10 kilo, og dermed mister man den gode bærekomfort. De fleste strækvikler er rimelig ens i stoffet, så jeg anbefaler man bare vælger en man synes er flot :) 
En en vikle er et langt stykke stof, som man kan vikle på rigtig mange måder, og jeg brugte den rigtig meget til Falke, især til de korte ture efter storebror i børnehaven, men også gåture i byen, markeder, i bussen, toget og andre steder hvor det bare ikke altid er nemt med en vogn.
En stræk vikle er et langt stykke stof, som man vikler rundt om sin krop på flere forskellige måder, det samme gør sig gældende med en fastvikle og en hybridvikle

Fastvikle: Minder på mange måder om en strækvikle, der er bare ikke stræk i stoffet. Dette gør at en fastvikle kan bruges fra nyfødt og indtil barnet nægter at blive slynget mere ;)
Da en fastvikle ikke giver efter når den først er bundet stramt, er den genial til rygbæring og andre bindemetoder, der kan altså blive eksperimenteret lidt mere med fede bindinger. En fastvikle kommer i mange størrelser, da mødre og fædre jo kommer i forskellige størrelser :) Så se på længden inden du køber.

*Billeder af Falke i fastvikle og strækvikle må i have til gode, da de lægger på en anden pc, men goggle billeder, de er lækre!*



Hybridvikle: En mellemting mellem en strækvikle og en fastvikle, dvs. en smule stræk i stoffet. For nogen gør det viklen nemmere at binde.

Mei Tai:
MeiTai er en traditionel kinesisk bæresele, der er lavet af et firkantet stykke klæde, med 4 bindestropper, en fra hvert hjørne. 

Mei-Tai er kantonesisk og betyder "Bære - stropper". 

På kinesisk udtales MeiTai: [Mai Daj] - men i Danmark kaldes den [Maj Taj] eller blot en MT. Mei Tai anvendes fra ca. 4 mdr og til 3-4 år. Når barnets vægt nærmer sig 25 kg. falder bærekomforten, men bæreselen kan sagtens holde. Rygbæring anbefales til de tunge børn, da vægten fordeles mest behageligt på denne måde. De mindste kan godt bæres i en Mei Tai, men hvis de ikke kan holde hovedet selv bør de ikke bæres mere end 15-20 min. om dagen.




Vikletai: Stort set det samme som en meitai, bare med store brede stropper ala viklen. Bærekomforten på en vikletai er helt i top - især til mave bæring. En meitai er bedre til rygbæring, da stropperne er mere faste. Jeg glæder mig til at prøve min første vikletai :)


Ringslynge: Ring slynger er gode begynder slynger, der vokser med barnet. Ringe gør det let at justere bære slynger, mens barnet sidder eller ligger i. En ring slynge er enkel at bruge og tilbyder flere forskellige bærestillinger. Den kan kombineres med en anden ringslynge, hvis du ønsker at fordele dit barns vægt på begge skuldre.

Fordele ved en bæreslynge med ringe er:

Du kan let justere slyngen med en hånd.

Bæreslynger med ringe er lette at forstå og at bruge. 

Ønsker du at ændre barnets stilling, gøres det ved at
løsne ringene lidt - placere barnet i den nye stilling og stramme 
igen.

Falder barnet i søvn, tages bæreslyngen let af uden at 
forstyrre barnets søvn.

Bæreslynger med ringe passer til begge forældre, også selvom der er
stor forskel på størrelsen af far og mor.



Jeg vil sige at det kræver en hel del træning/tilvæning at bære med ringslynge (gør det egentlig nok med alle slynger vel), men når man først er blevet helt fortrolig med den, kan den ikke undværes! Min ringslynge er min bedste slynge og min mest uundværlige slynge, fordi Falke er et op-ned barn, fordi Falke løber STÆRKT og fordi den er så nem at have med - og så er den smååååk <3






Onbu: har et stort panel stof og bindestropper som en meitai, men en onbu har ikke de lange hoftestropper, men små ringe man istedet binder stropperne fast i. Onbu bruges fortrinsvis på ryggen til børn der sidder sikkert selv.

Pod: bindestropper som på onbu, men panlestoffet går langt ned, og det bruger man til at sætte under numsen på barnet og binder med stropper. Bruges fortrinsvis til rygbæring, og til lidt større børn.

Jeg har stadig til gode at prøve en onbu og en pod - men vil rigtig gerne. Gid økonomien var til at prøve alle bæredimser i verden <3

Gode klikdimser: de mærker på klikdimser der er ergonomiske korrekte er: Ergo baby, Manduca, Beco og Boba.



Senere kommer der et indlæg om forskellig stof slynger kan være lavet af + slynge tilbehør.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar